Zondag begonnen met een  nieuwe cyclus trainingen. De afgelopen twee weken heb ik me vooral gericht op krachtbehoud en -groei, en de komende zes weken ga ik me meer richten op spiergroei. Uiteraard gaat dit ook gepaard met krachttoename (als het goed is) maar de focus ligt net even anders. Wat houdt dat voor de komende weken dan precies in? Een lager gewicht en een hoger aantal herhalingen bij de oefeningen, waardoor het makkelijker wordt om de oefening rustiger uit te voeren en je beter te focussen op de spiergroep die je aan wil spreken. Dit heeft als gevolg dat de TUT (Time Under Tension) zal toenemen, één van de drie vereisten om een spier te laten groeien. TUT is eigenlijk niets meer dan hoe lang een spier op spanning is. Door een langere TUT, wordt de intensiteit hoger, wat compenseert voor het gewicht wat je zakt. Natuurlijk zit hier wel een sweet spot in. Het is niet zo dat als je één keer 100 kilo kan bankdrukken, je met honderd keer 1 kilo bankdrukken dezelfde intensiteit kan opwekken. Daarom werken we in sets van twaalf herhalingen, waarbij we een gewicht zoeken waarmee we hoogstens dertien of veertien herhalingen kunnen maken.

Door naar de trainingen. Na de afgelopen twee weken kennis gemaakt te hebben met de suspended pushups, was het nu tijd om de herhalingen omhoog te gooien. Voor de eerste set ging dat nog (twaalf herhalingen) maar de tweede en derde set heb ik helaas de twaalf niet gered. Een punt waar we rustig naartoe werken. Het is deze zes weken niet de bedoeling dat we het gewicht met de laatste herhalingen niet meer omhoog krijgen, we gaan minder snel tot falen. Dit is ook terug gekomen bij de Ab roller en de neutral grip pullups, waar we de twaalf herhalingen niet redden. Hierbij gaan we niet forceren, we voeren de oefening gewoon zo vaak mogelijk goed uit. 

Als gevolg van de verandere doelstellingen voor oefeningen, is ook de uitvoering van een aantal oefeningen iets aangepast, om nog meer te kunnen focussen op het aanspannen van de spier. Om deze reden doen we nu flyes met één arm, zodat we de arm verder voorlangs kunnen duwen en de borst nog beter aanspannen. Ook de side raises doen we nu met één arm tegelijk, met de resistance bands. Zo komt de maximale inspanning op het moment dat de spier het verst is samengetrokken, de piek in de contractie.

Deze week beginnen we ook weer met de korfbaltrainingen. Extra cardio, wat betekent dat ik ook weer wat meer moet gaan eten. Maar daarover later meer. Ik ben benieuwd hoe ik me de eerste week voel, en of de krachttraining invloed gaat hebben op het korfbal en of het korfbal invloed gaat hebben op de krachttraining. Vorig jaar heb ik het hele seizoen ook gewoon doorgetraind, en hiervan geen hinder ondervonden. Sterker nog, ik voelde mij sterker, fitter en explosiever dan ooit. Tot nu toe heb ik nog weinig negatieve effecten van de fitnesstrainingen kunnen ondervinden, maar zodra ik ze vind, zal ik ze met jullie delen!

Categorieën: BlogTraining

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *